Soldaat Ordannans

van Luttervelt, Arie Adriaan

Service nummer

Overleden 1940-05-10

Leeftijd 20

Dutch Army - 16e en 35e Regiment InfanterieArie Adriaan van Luttervelt werd geboren op 6 juni 1919 te Rotterdam als zoon van Arie Adriaan van Luttervelt en Johanna Christina Harms. Hij werd op 24 oktober 1938 ingelijfd als gewoon dienstplichtig soldaat van de lichting 1939 uit Amsterdam.
Hij behoorde oorspronkelijk tot het 2-18 Grens Bataljon, maar dat werd opgeheven waarna hij diende in het 35ste Regiment Infanterie.  Ten tijde van de mobilisatie was hij soldaat-ordonnans bij dit regiment. Van beroep was Arie van Luttervelt kleermaker.

Het Nederlandse leger probeerde op 10 mei 1940 de Duitse opmars bij de IJssellinie tegen te houden. Er waren versterkingen gebouwd langs de gehele westkant van de rivier de IJssel in de vorm van grote rivier kazematten, stekelvarkens (kleinere kazematten met meerdere schietgaten) en gietstalen koepelkazematten. 


Groepsfoto van Nederlanse soldaten in de Schoolstraat in de Hoven. (foto: G.Willemsen-Heuvelink)

Het Nederlandse 35e Infanterie Regiment (l-35 RI) was gelegerd in Zutphen en werd op 10 mei 1940 bijgestaan door het 16e Grensbataljon (2-16 RI). 
De leden van de SS Leibstandarte Adolf Hitler probeerden met rubberboten de rivier over te steken, ondersteund door artillerievuur dat afgevuurd werd vanaf de varkensweide aan de oostkant van de stad. Met name de kazemat die zich onder de IJsselbrug bevond wist dit lang te beletten en maakte vele slachtoffers onder de vijandelijke troepen.
Maar de overmacht was te groot en toen de kazematten waren uitgeschakeld, door voltreffers of gebrek aan munitie, bereikten de Duitsers rond 14:00 uur de westelijke oever van de IJssel. Weldra omsingelden zij de zich nog verzettende Nederlandse militairen. Enkelen hadden zich teruggetrokken in de commandopost in de Hoven waar man tegen man gevechten ontstonden. Bij deze gevechten in de commandopost kwamen vier soldaten om het leven. Een van hen was soldaat ordannans Arie van Luttervelt.. Hij mocht slechts 20 jaar worden.


Arie Adriaan van Luttervelt ligt samen met 5 andere Nederlandse soldaten, begraven op de algemene begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen. Hun graven vormen samen een monument dat herinnert aan de strijd bij de IJssel. De gevallen soldaten worden jaarlijks op 10 mei herdacht, o.a. door leerlingen van de RK basisschool "de Scheperstee" uit Warnsveld die het monument hebben geadopteerd.