soldaat telefonist

van Keulen, Dirk

Service nummer

Overleden 1940-05-10

Leeftijd 20

Dutch Army - 16e en 35e Regiment InfanterieDirk van Keulen werd geboren op 22 mei 1919 in Sloten Noord Holland, als zoon van Hendrik van Keulen en Alida Bol. Na 7 jaar Lager Onderwijs behaalde hij het diploma Avond Handelsschool en volgde hij 2 jaar de Tuinbouw Avondschool.
Van beroep was Dirk tuinder

Op 24 oktober 1938 werd Dirk van Keulen ingelijfd als gewoon dienstplichtig militair van de lichitng 1939. Hij was soldaat-telefonist bij het 35e Regiment Infanterie (3-1-35 RI)
Het Nederlandse leger probeerde op 10 mei 1940 de Duitse opmars bij de IJssellinie tegen te houden. Er waren versterkingen gebouwd langs de gehele westkant van de rivier de IJssel in de vorm van grote rivier kazematten, stekelvarkens (kleinere kazematten met meerdere schietgaten) en gietstalen koepelkazematten. 


Nederlandse soldaten op ochtendapel op de Oude Touwbaan in de Hoven.(foto: particuliere collectie)

Het Nederlandse 35e Infanterie Regiment (l-35 RI) was gelegerd in Zutphen en werd op 10 mei 1940 bijgestaan door het 16e Grensbataljon  (2-16 RI). 
De leden van de SS Leibstandarte Adolf Hitler probeerden met rubberboten de rivier over te steken, ondersteund door artillerievuur dat afgevuurd werd vanaf de Varkensweide aan de oostkant van de stad. Met name de kazemat die zich onder de IJsselbrug bevond wist dit lang te beletten en maakte vele slachtoffers onder de vijandelijke troepen.
Maar de overmacht was te groot en toen de kazematten waren uitgeschakeld, door voltreffers of gebrek aan munitie, bereikten de Duitsers rond 14:00 uur de westelijke oever van de IJssel. Weldra omsingelden zij de zich nog verzettende Nederlandse militairen. Enkelen hadden zich teruggetrokken in de commandopost in de Hoven waar man tegen man gevechten ontstonden. Bij deze gevechten in de commandopost kwamen vier soldaten om het leven. Een van hen was soldaat telefonist Dirk van Keulen.


(foto: Harm Kuijper)
Dirk van Keulen ligt samen met 5 andere Nederlandse soldaten, begraven op de algemene begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen. Hun graven vormen samen een monument dat herinnert aan de strijd bij de IJssel. De gevallen soldaten worden jaarlijks op 10 mei herdacht, o.a. door leerlingen van RK basisschool "de Scheperstee" uit Warnsveld die het monument hebben geadopteerd.