soldaat

Vis, Hans

Service nummer

Overleden 1940-05-13

Leeftijd 21

Dutch Army - 16e en 35e Regiment InfanterieHans Vis werd geboren op 2 april 1919 in Amsterdam als zoon van Hannes Vis en Johanna Harmina Vring. 
Hans Vis was lid van de voetbalvereniging “de Spartaan” in Amsterdam. Zijn naam is terug te vinden op het oorlogsmonument van de KNVB, tussen 2212 in de oorlog omgekomen leden uit alle geledingen van het voetbal. 

Volgens zijn Staat van Dienst werd Hans Vis op 11 april 1939 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1939 uit Amsterdam bij het 18e Regiment Infanterie. Dit regiment ging later over in het 35e Regiment Infanterie.
Volgens deze gegevens had hij vier jaar de MULO gevolgd maar het diploma niet behaald. Daarna volgde hij twee jaar de Handelsavondschool en was hij werkzaam als kantoorbediende bij een bankiersbureau. 
Bovenstaande gegevens lopen echter niet in de pas met vermelding in het dossier van de Oorlogsgravenstichting waarin te lezen staat dat hij van beroep loodgieter was.

Hij raakte op 10 mei 1940 gewond en werd als krijgsgevangene afgevoerd naar de Duitse plaats Emmerich (Emmerik) waar hij werd opgenomen in het Reserve Lazaret. Daar overleed hij volgens de overlijdensverklaring op 13 mei 1940 om 19:10 uur, op 21 jarige leeftijd, aan zijn verwondingen. Waar hij zijn verwonding opliep is niet helemaal duidelijk. Volgens een verklaring van zijn vader, dat in zijn dossier in het Nationaal Archief te vinden is, was dit in de omgeving van Beek/Didam. Maar volgens een lijst van het 35e Regiment Infanterie raakte hij gewond in Zutphen.

Hans Vis werd tijdelijk begraven op het Kommunaler Friedhoff in Emmerich. Op 21 april 1955 kreeg hij zijn definitieve rustplaats op het Nederlandse Ereveld in Düsseldorf, Vak D rij 10, graf no. 5


v.l.n.r. de graven van Hans Vis, Willem Swart en Jacob Schouten.