Soldaat

de Böck, Janus

Service nummer

Overleden 1940-05-10

Leeftijd 20

Dutch Army - 16e en 35e Regiment Infanterie



Janus de Böck

werd op 27 augustus 1919 in Amsterdam geboren als zoon van Egbertus Bernardus Jacobus de Böck en Catharina van Sorge. Janus had twee broers en een zus. Van beroep was hij kantoorbediende bij het Leger des Heils.. 

Janus de Böck wed op 24 oktober 1938 als gewoon dienstplichtig soldaat ingelijfd bij het 5e Regiment Infanterie van de lichting 1939 uit Amsterdam. Bij de mobilisatie kwam hij bij het Grensbataljon van het Nederlandse 16e Regiment Infanterie (2-16 RI).

|
Tijdens de mobilisatie verbleven verscheidene militairen van het regiment 2-16 in en rond Vorden.Op deze foto poseren enkelen van hen bij het waterrad bij  kasteel Hackfort. (foto: Oudheidkundige vereniging Oud Vorden)

Zijn detachement had zich in de nachtelijke- en vroege ochtenduren van de 10e mei 1940, geheel volgens plan, teruggetrokken vanuit het grensgebied. Onderweg wierpen zij versperringen op en voerden, van te voren geplande, vernielingen uit. Zo trachtten zij de opmars van de Duitsers zoveel mogelijk te bemoeilijken. Eenmaal in Zutphen aangekomen was hun opdracht om de rivier over te steken en zich aan de kant van de Hoven op te stellen.
De IJsselbrug was op 10 mei 1940 om 05:30 uur in de ochtend opgeblazen. Er waren een drietal oversteekplaatsen gecreëerd om de laatste Nederlandse manschappen over te zetten.


Na het opblazen van de IJsselbrug kon men alleen nog met bootjes de overkant bereiken (foto: Stedelijk Museum Zutphen)

Het grootste gedeelte van het 2-16 Grensbataljon zag kans de overkant te halen. Om 06:30 uur kregen zij de opdracht van kapitein Hubregtse om stelling achter de dijk te nemen vanwaar eventuele doorgedrongen tegenstanders teruggeworpen moesten worden.
Samen met het 1-35 Regiment Infanterie gingen zij moedig de strijd aan met de Duitse tegenstanders. Maar de overmacht bleek te groot. En toen de belangrijkste kazematten aan het begin van de middag waren uitgeschakeld door voltreffers of gebrek aan munitie, wisten de Duitsers met hun rubberboten de overkant van de rivier te bereiken. 
Een gedeelte van de Nederlandse soldaten zag kans zich terug te trekken richting Voorst. Anderen werden gevangen genomen of vochten door te het bittere einde. Het 2-16 Grensbataljon verloor hierbij 5 man, onder wie Janus de Böck.

Janus de Böck ligt samen met 5 andere Nederlandse soldaten, begraven op de algemene begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen. Hun graven vormen samen een monument dat herinnert aan de strijd bij de IJssel. De gevallen soldaten worden jaarlijks op 10 mei herdacht, o.a. door leerlingen van de RK basisschool "de Scheperstee" uit Warnsveld die het monument hebben geadopteerd.


(foto: Harm Kuijper)

Ook wordt hij herdacht op het monument voor het 16de Regiment Infanterie in Leusden.