Pontonnier Torpedist

Muijen, Johannes Christiaan

Service nummer

Overleden 1940-05-10

Leeftijd 21

Dutch Army - 16e en 35e Regiment Infanterie



Johannes Christiaan Muijen werd geboren op 11 augustus 1918 in Dordrecht als zoon van Abraham Pieter Muijen en Hendrika Tijssen. Hij was het derde kind uit een gezin van 4 en had twee broers: Christiaan en Hendrik en een zus: Johanna. Broertje Hendrik overleed 4 dagen voor zijn eerste verjaardag.

Johannes Muijen werd op 21 juni 1938 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1938 uit Dordrecht bij het Korps Pontonniers en Torpedisten. Bij de mobilisatie werd hij als soldaat-pontonnier torpedist toegevoegd aan de 1e compagnie, van het 1e bataljon van het 35e  Regiment Infanterie. Deze compagnie bevond zich ten noorden van de Zutphense IJsselbrug, ter hoogte van Voorst en had zijn commandopost in het huis Sinderen op de Voorster Klei. (zie kaart)


Sector 1-I-35 RI (klik op afbeelding voor vergroting)


Huis Sinderen, Voorst (foto gelderlandinbeeld.nl)

Soldaat Muijen sneuvelde op 10 mei 1940. Sommige bronnen vermelden dat hij bij de brug in Zutphen is gesneuveld. Echter lijkt dit niet te kloppen. Zowel in zijn Staat van Dienst als in  een document van de Oorlogsgravenstichting staat vermeld dat hij in Voorst is gesneuveld en tijdelijk aldaar werd begraven. 
Volgens een extra editie van de "Kronijck", een publicatie van de Oudheidkundige kring Voorst had de compagnie op 10 mei 1940 vuurcontact met de Duitse tegenstanders bij Huis Sinderen op de Voorster Klei. Mogelijk kwam soldaat Muijen hierbij om het leven. 

Op 18 april 1954 kreeg Soldaat Torpedist Muijen zijn definitieve rustplaats in het erehof van het kerkhof “de Essenhof” in Dordrecht.