Sergeant

Redelaar, Paulus Augustinus

Service nummer

Overleden 1940-05-10

Leeftijd 22

Dutch Army - 16e en 35e Regiment Infanterie



Sergeant Paulus Augustinus Redelaar werd op 31 maart 1918 geboren in den Haag. Hij was de zoon van Paulus Augustinus Redelaar en Christina Maria Brinkman. Na de lagere school behaalde hij het Mulo diploma en het diploma typen.
In 1923 verhuisde hij samen met zijn ouders naar Amsterdam. Zijn ouders overleden op betrekkelijk jonge leeftijd. Sinds 12 maart 1940 stond Paul Redelaar ingeschreven in de gemeente Zutphen op het adres Nieuwstad 79. 

Op 31 maart 1938 werd Paul ingelijfd als gewoon dienstplichtig militair bij het 18e Regiment Infanterie, waar hij twee maanden later startte met de opleiding tot onderofficier. Op  31 maart 1939 werd hij bevorderd tot sergeant en ging ook gelijk zijn diensttijd in. 
Aanvankelijk zat Sergeant Redelaar in het 18e Grensbataljon (2-18 RI) maar toen dit werd opgeheven werd hij toegevoegd aan  het 35ste Regiment Infanterie (3-1-35 RI).


Kazemat S142, waar Sergeant Redelaar het commando over had. Dit was een zogenaamd stekelvarken, een hoekige kazemat met meerdere schietgaten. 

Het Nederlandse leger probeerde op 10 mei 1940 de Duitse opmars bij de IJssellinie tegen te houden. Er waren versterkingen gebouwd langs de gehele westkant van de rivier de IJssel in de vorm van grote rivier kazematten, stekelvarkens (kleinere kazematten met meerdere schietgaten) en gietstalen koepelkazematten.
Het Nederlandse 35ste Infanterie Regiment (l-35 RI) was gelegerd in Zutphen en werd op 10 mei 1940 bijgestaan door het 16e Grensbataljon (2-16 RI).
De leden van de SS Leibstandarte Adolf Hitler probeerden met rubberboten de rivier over te steken, ondersteund door artillerievuur dat afgevuurd werd vanaf de Varkensweide aan de oostkant van de stad. Met name de kazemat die zich onder de IJsselbrug bevond wist dit lang te beletten en maakte vele slachtoffers onder de vijandelijke troepen.
Maar de overmacht was te groot en toen de kazematten waren uitgeschakeld, door voltreffers of gebrek aan munitie, bereikten de Duitsers rond 14:00 uur de westelijke oever van de IJssel.


De zwaar beschadigde kazemat S142 (foto: Stedelij Museum Zutphen)

Sergeant Redelaar had het commando over kazemat S142. Deze kazemat had 2 zware mittrailleurs. Nadat deze kazemat door een aantal zware treffers buiten gevecht was gesteld trok de bemanning zich terug. In de omgeving van Empe is sergeant Redelaar gesneuveld op de jeugdige leeftijd van 22 jaar.

Sergeant Paulus Augustinus Redelaar werd tijdelijk begraven op de algemene begraafplaats in Hall. 
In september 1979 werd hij herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen. Rij 10, graf no. 45


Het monument op de Grebbeberg (foto: Harm Kuijper)


(foto: Oorlogsgravenstichting)